Buliaus užkepėlė

Buliaus užkepėlė

Kaip žinia, buliai yra žoliaėdžiai, o šis patiekalas yra orientuotas į žmones, mėgstančius pasisotinti vengiant mėsos produktų. Buliaus užkepėlė, šiuo atžvilgiu, yra vienas skaniausių vegetariškų patiekalų pasaulyje. Jis yra ganėtinai lengvai paruošiamas, lankstus eksperimentams, keičiant pagrindinius ingredientus kitais bei sudarytas iš trijų esminių sluoksnių. Patiekalą gali nesunkiai pagaminti sau tiek mažiau patyręs virtuvėje studentas, tiek šeimininkaujanti jau daugelį metų virtuvėje kūrėja.

Reikalingi ingredientai* (gali būti nežymiai pakeisti pagal kiekvieno valgančiojo skonį)

Bulvės (2 – 3 vidutinio dydžio)
Pievagrybiai (apie 250 – 300 g)
– Konservuotos raudonos pupelės (apie 300 g)
– 1 paprika
– 3 pomidorai
– 3 – 4 stiebeliai svogūnų laiškų
– 2 – 3 aitrūs ankštiniai pipirai
Čederio sūris (apie 100 g – 150 g, priklausomai nuo indo pločio)
Pomidorų padažas ar betkuris mėgiamas kečupas

01

Pirmas sluoksnis:

Išvirti bulves ir paruošti bulvių košę. Kol bulvės verda – iškepti smulkiai supjaustytus grybus.

02


Kuomet bulvių košė paruošta ir pagardinta prieskoniais (krapais, raud. pipiru, druska), įdeti košę į indą tolygiu sluoksniu.

03


Tuomet ant bulvių košės viršaus uždedame iškeptus pievagrybius. Ant pievagrybių uždedamos kons. raud. pupelės.

04

Visa ši Buliaus užkepėlės fundamentą pats laikas pagardinti padažu. Čia tinka tiek standartinis pomidorų padažas, tiek BBQ ar betkoks kitas kečupas pagal skonį.

05


Antras sluoksnis:

Paruošus ir pagardinus pirmą sluoksnį ant viršaus uždedamas antrasis sluoksnis, kuris susideda iš: smulkiai supjaustytos paprikos, pomidorų ir svogūnų laiškų. Viskas turi būti supjaustyta sąlyginai smulkesniais gabaliukais, tačiau nepageidautina iš šių ingredientų daryti košę.

06


Paprikos turi būti uždėtos iš pat pradžiu ant raudonųjų pupelių ir padažo. Kuomet paprika išklota tolygiu sluoksniu per visa indą – tolygiu sluoksniu taip pat sudėti supjaustytus pomidorus bei aitrius ankšt. pipirus, o ant jų pabarstyti supjaustytus svogūnų laiškus.

07


Trečiasis sluoksnis:

Kuomet viskas paruošta ir indas beveik pripildytas visais ingredientais, belieka viską padengti supjaustyto Čederio sūrio juostelėmis. Gerai brandintas Čederio sūris yra kiek kietesnis nei “jaunas” minkštas bei puikiai papildo visą Buliaus užkepėlę savitu skoniu. Sūriu turi būti padengta viskas taip, kad išsilydęs sūris uždengtų viduje esančius ingredientus.

08

Dabar, kuomet viskas paruošta pašauti į orkaitę – įdėti visą keraminį indą su užkepėle į orkaitę. Orkaitę nustatyti ant +180 ⁰C temperatūros padalos* ir palikti joje maždaug 15 min. Nepamirškite patikrinti kepant – sūris turi gerai išsilydyti ir truputi parausti. Stebėkite, kad jis neperkeptų per daug, nes sudegęs sūris gali sugadinti visą užkepėlę. Pageidautina sūrio spalva yra moliūgo oranžinė, sūris turi būti ikaitintas iki virimo.

* Šefo pastebėjimas:

Nuotraukoje matomi ingredientai skirti vieno suaugusio žmogaus porcijai. Gaminant dviems, trims ar daugiau žmonių reikalingi atskiri indai, iš kurių kiekvienas žmogus galės valgyti užkepėlę. Dalintis vientisa viename inde pagaminta Buliaus užkepėla su artimuoju – nepatartina!

Pagal nuotaiką ir skonį kai kuriuos ingredientus galima keisti. Kaip antai: raudonąsias pupeles galima pakeisti keptais svogūnais (galima troškinti bendroje keptuvėje su pievagrybiais). Vietoje svogūnų laiškų galima dėti žaliųjų alyvuogių, na o aitrius ankšt. pipirus nenaudoti esant alergijai aitriam maistukui. “Buliaus užkepėlė” – geriausias variantas pažangiems virtuvės meistrams bei kūrėjo gyslelę turinčioms šeimininkėms.


Receptą atsiuntė: Videl

Similar Posts