Rubrika Vegetariški patiekalai

Buliaus užkepėlė

08

Buliaus užkepėlė

Kaip žinia, buliai yra žoliaėdžiai, o šis patiekalas yra orientuotas į žmones, mėgstančius pasisotinti vengiant mėsos produktų. Buliaus užkepėlė, šiuo atžvilgiu, yra vienas skaniausių vegetariškų patiekalų pasaulyje. Jis yra ganėtinai lengvai paruošiamas, lankstus eksperimentams, keičiant pagrindinius ingredientus kitais bei sudarytas iš trijų esminių sluoksnių. Patiekalą gali nesunkiai pagaminti sau tiek mažiau patyręs virtuvėje studentas, tiek šeimininkaujanti jau daugelį metų virtuvėje kūrėja.

Reikalingi ingredientai* (gali būti nežymiai pakeisti pagal kiekvieno valgančiojo skonį)

Bulvės (2 – 3 vidutinio dydžio)
Pievagrybiai (apie 250 – 300 g)
– Konservuotos raudonos pupelės (apie 300 g)
– 1 paprika
– 3 pomidorai
– 3 – 4 stiebeliai svogūnų laiškų
– 2 – 3 aitrūs ankštiniai pipirai
Čederio sūris (apie 100 g – 150 g, priklausomai nuo indo pločio)
Pomidorų padažas ar betkuris mėgiamas kečupas

01Pirmas sluoksnis:

Išvirti bulves ir paruošti bulvių košę. Kol bulvės verda – iškepti smulkiai supjaustytus grybus.

02
Kuomet bulvių košė paruošta ir pagardinta prieskoniais (krapais, raud. pipiru, druska), įdeti košę į indą tolygiu sluoksniu.

03
Tuomet ant bulvių košės viršaus uždedame iškeptus pievagrybius. Ant pievagrybių uždedamos kons. raud. pupelės.

04

Visa ši Buliaus užkepėlės fundamentą pats laikas pagardinti padažu. Čia tinka tiek standartinis pomidorų padažas, tiek BBQ ar betkoks kitas kečupas pagal skonį.

05
Antras sluoksnis:

Paruošus ir pagardinus pirmą sluoksnį ant viršaus uždedamas antrasis sluoksnis, kuris susideda iš: smulkiai supjaustytos paprikos, pomidorų ir svogūnų laiškų. Viskas turi būti supjaustyta sąlyginai smulkesniais gabaliukais, tačiau nepageidautina iš šių ingredientų daryti košę.

06
Paprikos turi būti uždėtos iš pat pradžiu ant raudonųjų pupelių ir padažo. Kuomet paprika išklota tolygiu sluoksniu per visa indą – tolygiu sluoksniu taip pat sudėti supjaustytus pomidorus bei aitrius ankšt. pipirus, o ant jų pabarstyti supjaustytus svogūnų laiškus.

07
Trečiasis sluoksnis:

Kuomet viskas paruošta ir indas beveik pripildytas visais ingredientais, belieka viską padengti supjaustyto Čederio sūrio juostelėmis. Gerai brandintas Čederio sūris yra kiek kietesnis nei „jaunas“ minkštas bei puikiai papildo visą Buliaus užkepėlę savitu skoniu. Sūriu turi būti padengta viskas taip, kad išsilydęs sūris uždengtų viduje esančius ingredientus.

08

Dabar, kuomet viskas paruošta pašauti į orkaitę – įdėti visą keraminį indą su užkepėle į orkaitę. Orkaitę nustatyti ant +180 ⁰C temperatūros padalos* ir palikti joje maždaug 15 min. Nepamirškite patikrinti kepant – sūris turi gerai išsilydyti ir truputi parausti. Stebėkite, kad jis neperkeptų per daug, nes sudegęs sūris gali sugadinti visą užkepėlę. Pageidautina sūrio spalva yra moliūgo oranžinė, sūris turi būti ikaitintas iki virimo.

* Šefo pastebėjimas:

Nuotraukoje matomi ingredientai skirti vieno suaugusio žmogaus porcijai. Gaminant dviems, trims ar daugiau žmonių reikalingi atskiri indai, iš kurių kiekvienas žmogus galės valgyti užkepėlę. Dalintis vientisa viename inde pagaminta Buliaus užkepėla su artimuoju – nepatartina!

Pagal nuotaiką ir skonį kai kuriuos ingredientus galima keisti. Kaip antai: raudonąsias pupeles galima pakeisti keptais svogūnais (galima troškinti bendroje keptuvėje su pievagrybiais). Vietoje svogūnų laiškų galima dėti žaliųjų alyvuogių, na o aitrius ankšt. pipirus nenaudoti esant alergijai aitriam maistukui. “Buliaus užkepėlė” – geriausias variantas pažangiems virtuvės meistrams bei kūrėjo gyslelę turinčioms šeimininkėms.


Receptą atsiuntė: Videl

Plačiau

Greitas šokoladinis pyragas

tinka vegetarams

Šis pyragas puikiai tiks ir vegetarams.

1. Sumaišykite miltus, sėlenas, nugesintą sodą, cukrų, vanilinį cukrų ir kakavą.

2. Į sausus produktus supilkite jogurtą, aliejų ir pusės apelsino sultis.

3. Viską gerai išmaišykite, įtarkuokite pusės apelsino žievelę (prieš tai apelsiną išmirkykite vandenyje ir nušveiskite su soda).

4. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25 min. Pasistenkite neperkepti – pyragas turi būti šiek tiek drėgnas.

Skanaus!

Plačiau

Danutės obuoliukai

20130224_092533

Ruošimas:

Obuolius nuplauti, atsargiai išskobti sėklalizdžius (galima specialiu skobtuvu), į kiekvieno viduriuką dėti bruknių uogienės. Obuolius sudėti į sviestu pateptą skarą, kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių apie 15-20 min. Patiekiant apibarstyti cukraus pudra.

Skanaus :)

Plačiau

Bananinis – karamelinis pyragas

banoffee

1. Sausainius susmulkiname su blenderiu, kad būtų trupiniai.

2. Ištirpiname sviestą.

3. Sumaišome trupinius su sviestu.

4. Šią masę sudedame į apvalią formą nuimamais kraštais ir stipriai suspaudžiame.

5. Dedame į šaldytuvą, kad sustingtų.

6. Bananus supjaustome maždaug 1 cm storio gabaliukais ir sumaišome su karameliniu padažu (tinka ir Rududu).

7. Ant atšalusio pagrindo išdėliojame karamelinius bananus.

8. Išplakame grietinėlę su cukraus pudra ir uždedame ant bananų sluoksnio.

9. Atšaldome (geriausiai per naktį).

10. Supjaustime gabaliukais ir valgome.

Plačiau

Sojos kepsneliai – visai kaip mėsa

DSC_0101

Patys skaniausi sojos kepsneliai:

Vieno pakelio sojos paplotėlių turėtų užtekti 3-4 porcijoms.  Juos reikia suberti į truputį pasūdytą verdantį vandenį arba daržovių sultinį ir virti 10-15 minučių. Po 15 minučių išgriebti išvirusius paplotėlius (jeigu norima kad sojos skonio liktų kuo mažiau, rekomenduoju papildomai nuspausti vandenį esantį paplotėliuose, jeigu sojos skonis Jums patinka tada geriau nenuspausti, jie bus sultingesni).

Į gilią įkaitintą keptuvę dedam ~80 gr. gi sviesto (galima ir paprasto) ir visus prieskonius, patys svarbiausi tai nepagailėti kmynų, saldžiosios ir aitriosios paprikos pagal skonį, bazilikų, raudonėlių, truputį asafoetidos, pipirų ir mėgstamų kitų. Jeigu keptuvėje esanti masė pasidarys labai tiršta galima įpiltį šiek tiek aliejaus. Prieskonius truputį pakepinus pilame ~50-100 ml. sojos padažo, ir dedame kepti sojos paplotėlius. Druskos naudoti nereikia, nes sojos padažas yra labai sūrus.

Reikia kepti 5-15 minučių dažnai vartant. Priklausomai ar mėgstate sultingesnius ar labiau apskrudusius.

Skanaus.

Plačiau

Indiški kokosiniai saldainiai

indiski pyrageliai

Kokoso drožles užpilti kondensuotu pienu ir palaikyti mažiausiai 15 min, kad išbrinktų. Tuomet formuoti rutuliukus, puošti juos razinomis, riešutais ar pan. Kepti maždaug iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Kepimo laikas priklauso nuo to, ar norite, kad pyragėliai būtų balti ar kad rusvos spalvos. Išimti iš orkaitės būna minkšti, bet atvėsę – sukietėja.

Plačiau

Skaidri daržovių sriuba su kiniškais baltaisiais grybais

skaidri_sriuba

Verdančiu vandeniu užpilti ir 5 min. pamirkinti kiniškus baltuosius grybus. Tada juos nuplauti ir susmulkinti iki norimo dudžio. Užverdam vandenį ir pasigaminam 1,5 litro daržovių sultinio, į verdantį sultinį suberiame smulkintus brokolius. Po kelių minučių sudedam smulkiai smulkintą pamidorą ir grybus. Pagal skonį pagardiname sojos padažu ir kitais prieskoniais. Ir verdame apie 3-5 minutes. (galima dėti ir daugiau įvairių daržovių, pvz porų ar šiaudeliais sutarkuotų morkų)

Plačiau

Įdaryti baklažanai

Jums prireiks:
1kg baklažanų, 3 – morkos, 1 – 2 svogūnai, 200g fermentinio sūrio, 3 -4 skiltelės česnako, sviesto, 4-5 šaukštai majonezo, 2 šaukštai tomato padažo.

Veiksmai:
morkos su svogunais apkepinamos svieste, įdedama pagal skonį druskos. baklazanu s (juos nuskutu, tuomet valgant nereikia lupti škūrelės) perpjaunam išilgai, išskuobiam minkštimą, sudedam kepintas morkas su svogūnais. Baklažanus sudedame į aliejumi išteptą skardą ir kepame orkaitėje apie 15 min. Susmulkinam česnako skilteles, jas sumaišom su majonezu ir tomato padazu. Ant baklazanu beriame tarkuoto sūrio ir ant viršaus uždedam gauta padazo masę, ir dar kepam apie 10 min. Skanu karšti bet labiau tinka kaip šaltas užkandis. Skanaus!

Plačiau

Morkų mišrainė su pupelėmis žiemai

morku ir pupeliu misraine

Jums prireiks:
4 kg morkų, 1 kg svogūnų, 1 l pupelių, cukraus druskos, aliejaus, maltų juodųjų pipirų.

Veiksmai:
Pupeles išverdame pasūdytame vandenyje. Morkas nuskutame, nuplauname ir sutarkuojame burokine tarka arba pjaustome šiaudeliais. Nuluptus svogūnus supjaustome kubeliais. Morkas kartu su svogūnais bei nedideliu kiekiu cukraus ir druskos apkepame aliejuje. Sukrečiame į puodą, skirtą troškinti. Įpilame 1 stiklinę vandens ir troškiname, kol suminkštėja morkos. Suberiame virtas pupeles, prieskonius, patroškiname dar 5 min. ir sukrečiam į iškaitintus stiklainius. Iškart sandariai uždarome dezinfekuotais dangteliais.

Plačiau

Burokėlių salotos žiemai

burokeliu salotos

Jums prireiks:
4 kg. burokėlių, 1,į kg pomidorų, 0,5 kg svogūnų, 0,5 kg paprikos, 200 gr. česnako, 200 gr. cukraus, 2 valg.šaukštai druskos, 200 gr. 9 proc. acto, 0,5 ltr. aliejaus.

Veiksmai:
Burokėlius sutarkuojam stambia burokine tarka, kitas daržoves kubeliais, česnaką išspaudžiam arba labai smulkiai supjaustom, pomidorus karštu vandeniu blanširuojam, kad geriau nusiluptų odelė. Viską verdam 1,5 val. Actą supilam pačioje daržovių troškinimo pabaigoje. Masę sudedam į paruoštus stiklainius ir uždarom dangteliais. Apkloti šiltai stiklainius kol jie atvės.

Plačiau