Rubrika Padažai

„Tzatziki“ arba graikiškas padažas

tzatziki

Agurkus nuskusti ir sutrinti stambia trintuve, gerai nuspausti sultis, įdėti druskos ir per naktį palaikyti šaldytuve (jei neturite tam laiko palaikę šiek tiek su druska, dar kartą gerai nusunkite sultis), sudėti į grietinę, išpausti česnaką, įpilti alyvuogių aliejaus, sudėti prieskonius ir gerai išmaišyti.

Plačiau

Braškių padažas blynams „Greitukas“

braskiu padazas

Jums prireiks:

Braškių uogienė                    100 g
Grietinė arba grietinėlė          50 g
Cinamonas (pagal skonį)       5-10 g
Tarkuotas muskato riešutas  2-5 g
Margarinas                            20 g

Veiksmai:

Keptuvėje ištirpinti margariną ir jame trumpai pakaitinti cinamoną ir muskatą. Supilti uogienę bei grietinę. Maišant kaitinti kol užvirs, pavirinti 2-3 min ir patiekti.

Plačiau

Totoriškas padažas

totoriskas padazas

Jums prireiks:

2 citrinų žievelių ir sulčių
4 majonezo šaukštų (su kaupu)
Šlakelio baltojo vyno acto
Smulkiai susmulkintų kaparių
Smulkiai supjaustytų marinuotų agurkėlių

Veiksmai:

Įdėti majonezo į 750 ml dubenį, sutarkuoti citrinas ir išspausti sultis, įpilti baltojo vyno acto, susmulkinti kaparius ir marinuotus agurkėlius. Visus ingridientus įdėti į 750 ml talpos dubenį, viską sumaišyti. Štai jums ir totoriškas padažas.

Plačiau

Krienų ir slyvų padažas

krienu padazas

Jums prireiks:
Krienai – 250 gr. Slyvos kietos (geriausia vengrinės) – 250gr. Cukrus – 100 gr. druska, Vanduo – 100 gr.

Veiksmai:
Krienus ir slyvas sumalti mėsmale, sudėti cukrų, vandenį. Druskos pagal skonį. Viską gerai sumaišyti, dėti į mažus stiklainiukus ir laikyti šaldytuve.

Plačiau

Pomidorų padažas

pomidoru padazas2

Jums prireiks:
3kg. pomidorų, salierų, porų, 250g. svogūnų, 180g. cukraus, raudonos paprikos ankštis, 2 lauro lapai, 2,5 šaukšto druskos, stiklinė acto, 10 gvazdikėlių, 1/4 šaukšto cinamono, keletas kvapniųjų pipirų, maltos paprikos .

Veiksmai:
Visas daržoves supjaustyti ir troškinti ant mažos ugnies, o kai suminkštės, pertrinti per sietelį. Į pomidorų masę sudėti prieskonius, druską, cukrų, actą. Virti ketčupą, kol pradės stingti. Jei vartosite negreitai – sudėkite į stiklainius ir pakaitinkite.

Plačiau

Pomidorų padažas

pomidoru padazas

Jums prireiks:
2 dalys pomidorų, 1 dalis česnakų, aliejaus, druskos, pipirų, kario, raudonosios paprikos miltelių.

Veiksmai:
Pomidorus ir česnakus supjaustyti, supilti aliejų, sudėti prieskonius ir troškinti apie 10 min. Sudėti į indelius ir sandariai uždaryti. Labai tinka prie šašlyko ar kepsnių ant grotelių. Man dar patnka prie šaltos riebesnės mėsytės.

Plačiau

Obuolių ir moliūgų kremas

moliugai

Jums prireiks:
0,5kg. obuolių, 0,5kg. moliūgų, citrina, 2 šaukštai želatinos, 0,25l. grietinėlės, pusė stiklinės vandens, 50g. romo, šaukštas smulkaus cukraus.

Veiksmai:
Nuluptus obuolius ir moliūgą supjaustyti plonomis skiltelėmis. Apšlakstyti citrinos sultimis, pavirinti, kol suminkštės. Į masę įberti cukraus. Želatiną išbrinkinti šaltame vandenyje, supilti į karštą masę ir ištirpinti. Masei pravėsus įpilti romo bei įmaišyti plaktos grietinėlės. Padėti vėsiai, kad sustingtų. Tinka prie varškės pudingo.

Plačiau

Spanguolių uogienė

spanguoliu uogiene

Jums prireiks:
1kg spanguolių, 1kg cukraus, citrinų žievelių.

Veiksmai:
Išsirpusios uogos perrenkamos ir nuplaunamos. Po to supiltos sietelyje įleidžiamos į karštą (85—90° C) vandenį 2—3 min., kad suminkštėtų odelė. Iš cukraus ir vandens (1 kg cukraus imama 1,5—2 stiklinės vandens) išverdamas sirupas, nugraibomos putos. Šiltu sirupu užpilamos paruoštos uogos ir iš lėto užvirinamos. Užvirusi uogienė tuoj nukeliama nuo ugnies, atšaldoma ir vėl užvirinama. Taip kartojama 3 kartus. Paskutinį kartą užvirinus, verdama iš lėto, graibant putas, kol sirupas sutirštėja, o uogos pasidaro permatomos. Tada sudedamos sutarkuotos citrinos arba apelsino žievelės. Uogienė supilama į kaitintus stiklainius, kurie hermetiškai uždaromi.

Plačiau

Kriaušių ir bruknių uogienė

Food52

Jums prireiks:
2kg bruknių, 2kg kriaušių, 1kg cukraus, 3 vienetai gvazdikėlių, truputis cinamono.

Veiksmai:
Bruknes užpilkite cukrumi ir virkite ant mažos ugnies apie 10 min. Tada nupilkite susidariusias sultis ir į jas suberkite kubeliais supjaustytas kriaušes. Virkite, kol kriaušės suminkštėja. Sudėkite bruknes, prieskonius, užvirinkite ir karštą uogienę sukrėskite į stiklainius. Uždarykite.

Plačiau

Bruknės savo sultyse

bruknes

Jums prireiks:
1kg bruknių, cukraus pagal skonį

Veiksmai:
Bruknes nuplaukite, pusė jų supilkite į stiklainius. Iš kitos pusės uogų išspauskite sultis, užvirkite jas, pasaldinkite pagal skonį ir užpilkite ant bruknių. Stiklainius su uždėtais (neuždarytais) dangteliais kaitinkite verdančio vandens puode 15 min., po to užsukite dangtelius.

Plačiau